Porumbul este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate cereale. Înainte de orice, este un aliment bogat în vitamine, calciu, siliciu şi potasiu. Datorită calciului şi siliciului din compoziţie, porumbul este util în osteoporoză, tulburări de menopauză.
De asemenea, porumbul are rol foarte bun în disfuncţiile hepato-biliare. Datorită calităţii de bun diuretic, porumbul se recomandă în litiaza renală, biliară, edeme ale picioarelor, inflamaţii, micoze, dureri reumatice.
Atenţie! Porumbul îngraşă, precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare. Cu toate acestea, specialistul nostru îl recomandă diabeticilor. În cazul acestora, este un bun înlocuitor pentru pâine. Chiar dacă are fructoză, aceasta este de bună calitate. Este recomandată consumarea porumbului simplu, nu în combinaţie cu alte alimente, pentru că va creşte simţitor aportul caloric.
Prin fierbere se pierd aproximativ 40% dintre substanţele nutritive ale porumbului.
BUN PENTRU CARDIACI
Persoanelor cu boli cardiovasculare li se recomandă un regim mai sărac în sodiu. De aceea, este nevoie ca pacienţii să consume potasiu. Aşadar, porumbul nu trebuie să lipsească din alimentaţia unui cardiac.
Porumbul se consumă ca atare: boabe fierte sau sub formă de terci (se zdrobesc boabele). Boabele zdrobite se pun pe articulaţiile dureroase, în caz de reumatism.
STIMULEAZĂ IMUNITATEA
Vitaminele din complexul B din compoziţia porumbului au rolul de a revigora organismul. Astfel, porumbul la micul dejun te energizează şi consumat seara te ajută să combaţi oboseala acumulată peste zi. Datorită antioxidanţilor, porumbul protejează vederea. Deoarece antioxidanţii încetinesc procesele de alterare a vederii şi ajută la tratarea cataractei. De asemenea, vitaminele B din compoziţie sunt un aliat al memoriei.