Ai aflat, cu siguranţă, că zahărul consumat în exces nu face bine organismului. În afară de faptul că îngraşă, că dă dependenţă, are efecte negative asupra aparatului cardiovascular şi asupra pancreasului. Există, însă alternativa – îndulcitorii naturali. Iată câte poţi prepara cu ajutorul lor.
Pericolele consumului de zahăr
De fiecare dată când mâncăm o prăjitură dulce şi bună, în corpul nostru se secretă un val de insulină, hormon necesar metabolizării glucidelor. Insulina nu functionează doar pe post de metabolizant al glucidelor, ci are şi alte efecte asupra organismului: atenuează hormonii de creştere sau testosteronul şi inhibă folosirea grăsimii stocate de către organism pe post de energie.
Ce înseamnă asta mai exact? Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât ne reducem şansele de a slăbi, ba mai mult decât atât, ne poziţionăm pe un drum sigur spre îngrăşare.
În plus, zaharurile, combinate cu grăsimile saturate (mai ales cele care stau la baza dietei junk-food), cresc riscul apariţiei infarctului miocardic, a hipertensiunii arteriale, dar şi a accidentelor vasculare cerebrale.
Nu consumul de grăsimi este periculos pentru organism, ci combinaţia acestora cu zaharuri în exces. Astfel, creşte nivelul colesterolului, fapt ce duce la ateroscleroză. O altă boală aflată în strânsă legătură cu consumul de zahăr este Alzheimerul. Să nu ignorăm nici degradarea danturii, dar nici dependenţa pe care dulciurile o induc.
Ce fac îndulcitorii naturali
Îndulcitorii naturali sunt zaharide ce se găsesc în mod natural în plante şi fructe. În vreme ce zahărul determină secreţia unei cantităţi însemnate de insulină necesară metabolizării glucidelor, îndulcitorii naturali fie sunt metabolizaţi direct în ficat, nefiind nevoie de insulină, fie necesită o cantitate mult mai mică de hormon pancreatic.
Fructoza, spre exemplu, are