CAIET DE RETETE / judetul Calarasi Care e specificul bucatariei calarasene? Se gateste ecologic, folosindu-se cateva ingrediente usor de procurat de la camp, din gradina si curtea proprie ori din apa Dunarii si a helesteelor. CAIET DE RETETE / judetul Calarasi Care e specificul bucatariei calarasene? Se gateste ecologic, folosindu-se cateva ingrediente usor de procurat de la camp, din gradina si curtea proprie ori din apa Dunarii si a helesteelor. Legumele, cerealele, branzeturile si lactatele sunt la loc de frunte. La fel carnea de peste - in special crap, dar si peste mic: ghiborti, rosioara, mreana. Se mananca si carne de pasare, de miel sau de porc. "Stiau batranii nostri un secret, incat carnea de porc nu avea colesterol", ne spunea mai in gluma, mai in serios primarul Gradistei. Cateva retete ale locului, adunate din comunele Gradistea si Vlad Tepes, va propunem si noi in cele ce urmeaza.
Crap cu legume si capac de paineIngrediente: un crap de aproximativ un kg, 4 cartofi, 4 cepe mari, doi ardei, 4 rosii, doi morcovi, o radacina de patrunjel, 150 ml ulei, o telina mica, 6 catei de usturoi, o legatura de verdeata (marar, patrunjel), 200 g faina, 200 ml suc de rosii, 100 ml vin alb sec, sare, piper, foi de dafin, cimbru maruntit. Preparare: Pestele se curata, se spala, se da cu sare pe dinauntru si pe dinafara, dupa care se pune intr-un vas. Se adauga o ceapa si un morcov taiati rondele, radacina de patrunjel taiata marunt, doua foi de dafin, usturoiul taiat felii, jumatate din cantitatea de ulei si din cea de vin. Se lasa timp de aproximativ patru ore deoparte, nu mai mult insa pentru ca atunci pestele ar trage prea mult lichid si s-ar sfarama in timpul prepararii. In acest rastimp se pregateste un aluat simplu din faina, sare dupa gust, o lingura de ulei si apa calduta, care se acopera si se lasa la cald, sa dospeasca. Se taie ceapa in solzisor