ROMANIA CULINARA / Vanatori, judetul Neamt Pe drumul dintre Targu-Neamt si Manastirea Neamtului te asteapta o surpriza: poti manca si tu la hanul unde a fost odinioara oaspete de seama autorul romanului "Fratii Jderi"
Iarna si-a facut simtita prezenta printr-o fulguiala timida, care ne-a insotit de la Targu-Neamt pana dincolo de satul Vanatori. In buza padurii, intr-un han "stravechi" ne asteptau povestile aromate ale bucatelor moldave, asa cum odinioara le "gustase" si Sadoveanu. Maria Bodron din Vanatori a gatit pentru "valuri" intregi de scriitori. Se spune ca vrednica femeie ar fi fost prototipul multor personaje feminine din scrierile lui Sadoveanu, harnice si pricepute sa gateasca bucate gustoase dupa retete la fel de batrane ca si Ceahlaul, al carui varf vegheaza asupra tinutului Neamtului. Femeia din poveste nu mai este, insa Hanul Maria duce mai departe traditia locului.
Maria Bodron, inaintasa "Tanti Maria avea foarte multe pasari in curte" - isi incepe povestea Vasile Juganaru, gazda noastra. "Facea nisti pui nemaipomeniti! Cum ii facea? Ii taia, ii jumulea si-i parpalea oleaca in flacara. Folosea in general unturi di porc, nu ulei, rumenea carnea mai intai, apoi punea capacuâ, si nadusasca. Din pricina temperaturii mari a ceaunului, si rumenea fain, si fragezea. Punea alaturi o mamaliguta di tara, di ciocantin (n.r. - un porumb cu graunte foarte mici, din soi autohton si nu hibrid), si mujdei di usturoi".
Il intrebam daca este cumva ruda cu femeia care l-a fermecat cu savoarea mancarurilor ei pe autorul "Fratilor Jderi". Nu, nu este ruda. Si nici macar nu-i stapan al Hanului Mariei, unde stam de vorba. "Ii al concurentei!" Rade. "Eu am hanuâ pisti drum, mai ghini veniti la mini si gustati o tocaniti di hribiâ¦" "Concurenta", adica nevasta lui, rade si ea si ne lasa sa plecam: "Dar sa va intoarceti neaparat, ca scoatem acusi painea d