Persoanele care beau zilnic băuturi acidulate prezintă un risc cu 43% mai mare de a face un infarct. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Miller a Universităţii din Miami şi savanţii de la Centrul Medical al Universităţii Columbia, care susţin că acest tip de băuturi poate provoca deteriorări ale ficatului asemănătoare cu cele produse de alcool.
Experţii avertizează că predispoziţia la bolile de inimă este întâlnită în rândul persoanelor care beau astfel de sucuri zilnic, informează Daily Mail. În plus, pe parcursul cercetării s-a mai observat că aceste băuturi sunt responsabile şi de apariţia diabetului. La aceste boli sunt expuse şi persoanele care beau sucuri dietetice.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat, timp de zece ani, un grup de 2. 564 de persoane care beau sucuri carbogazoase zilnic sau ocazional. La sfârşitul perioadei de supraveghere s-a constatat că voluntarii care includeau în dieta zilnică şi acest tip de băuturi prezentau un risc crescut de a se îmbolnăvi de boli de inimă, de a face infarct sau accidente vasculare.
Dr Hannah Gardener, unul dintre coordonatorii cercetării. FOTO: Daily Mail
Dr Hannah Gardener, unul dintre coordonatorii cercetării, a precizat că un consum zilnic de astfel de sucuri creşte presiunea sanguină, fapt ce duce la apariţia afecţiunilor cardiovasculare. „Mecanismele prin care aceste băuturi duc la apariţia accidentelor vasculare sunt deocamdată neclare, motiv pentru care avem nevoie de alte studii în urma cărora putem identifica cauzele exacte”, a declarat dr. Gardener.
Cu toate acestea, experţii sunt de părere că principalul responsabil de apariţia bolilor cardiace ar fi aspartamul, un îndulcitor artificial care se găseşte în astfel de sucuri.
Persoanele care beau zilnic băuturi acidulate prezintă un risc cu 43% ma