Acompanierea vinurilor cu mâncarea e o artă în sine. Mai bine ceri sfatul unui somelier
Sergiu Nedelea are rangul de „Cavaler și Judecător al vinului”. Noi am avut încredere în judecata sa
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
La 48 de ani, carismaticul Sergiu Nedelea e cel mai titrat somelier din ţară. În prezent, este ambasadorul „Asociaţiei Somelierilor Europeni în România” şi are titlul de „Iudex in vinum”, al Ordinului Cavalerilor Vinului European, în traducere liberă: Cavaler şi Judecător al vinului! Nedelea este şi instructorul celor opt somelieri ai selectului restaurant Rossetya, de pe Hristo Botev. Se distrează amintindu-şi cum, la patru ani, s-a îmbătat prima şi ultima oară, în viaţa sa, cu vişinele putrede din damigeana cu vişinată a părinţilor: „De atunci, n-am mai avut aventuri bahice. Am învăţat că vinul, până să-l bei, se degustă! Toată lumea ştie că vinul alb se asociază cărnii albe de pui, peşte, fructe de mare sau porc, iar vinul roşu vitei, oii sau vânatului. Mai multă culoare – mai mult gust! Există, însă, o complexitate de asociere pe care numai un somelier sau un gurmand fin o poate arăta!”.
Sergiu Nedelea prezintă, astăzi, trei vinuri seci: alb, roze şi roşu, toate seci, din Colecţia Caloian, de la Crama Oprişor, judeţul Mehedinţi.
„Caloianul e un ritual ce are loc în Oltenia, în a treia joi de după Paşti. E un obicei precreştin menit să aducă ploaie şi fertilitate!”
SERGIU NEDELEA, somelier şi „Judecător al vinului”
Caracatiţa dintr-un Rhein Riesling - Caloian
Vinul propus de Sergiu Nedelea este un alb, sec, vechi de doi ani, cu 12,5% alcool, pe care îl găseşti pe piaţă la circa 30 de lei şi la Rossetya, cu 52. „Este un vin tânăr, cu un bun echilibru între aciditate şi alcool, din care răzbat aromele fine uşor exotice, de citrice şi mango. Se potriveşte la o salată de caracatiţă , la 23 de lei în meniul nostru,