(...) Bacteriile ESBL (sau Extended Spectrum Beta-Lactamase) produc un grup de enzime capabile să hidrolizeze şi astfel să inactiveze antibiotioce din categoria cefalosporinelor şi penicilinelor. Enzimele ESBL sunt produse de bacterii Gram negative, care în mare parte se regăsesc în flora normală de la nivel intestinal– enterobacterii–, precum Klebsiella pneumoniae, E. coli. Dacă până nu cu mult timp în urmă doar în jur de 1% din aceste bacterii erau ESBL pozitive, astăzi, mai ales în spitale, proporţia este de peste 10%. (...)
Datorită întrebuinţării pe scară din ce în ce mai mare a antibioticelor, atât la om cât şi la animale (de multe ori în scop preventiv) s-a observat, începând din anii ’80, o creştere a bacteriilor ESBL. Ele au fost indentificate în carnea de pui, porc şi vită, de unde se transmit cu uşurinţă la om şi produc infecţii dificil de tratat cu antibiotice. Pe baze practice, medicii de familie din mai multe ţări europene au observat că infecţiile obişnuite, de căi respiratorii sau urinare, răspund din ce în ce mai greu la tratamentul cu antibiotice. Recent, într-un spital olandez, o persoană infectată cu o bacterie ESBL extrem de viru Publicitate lentă a decedat şi mai mult de 40 de pacienţi au fost declaraţi infectaţi. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. (...) Bacteriile ESBL (sau Extended Spectrum Beta-Lactamase) produc un grup de enzime capabile să hidrolizeze şi astfel să inactiveze antibiotioce din categoria cefalosporinelor şi penicilinelor. Enzimele ESBL sunt produse de bacterii Gram negative, care în mare parte se regăsesc în flora normală de la nivel intestinal– enterobacterii–, precum Klebsiella pneumoniae, E. coli. Dacă până nu cu mult timp în urmă doar în jur de 1% din aceste bacterii erau ESBL pozitive, astăzi, mai ales în spitale, proporţia este de peste 10%. (...)
Datorită î