Saptamana aceasta a adus un nou episod din seria „A Journey into Wine” cu Isabelle Legeron, dedicat vinurilor din Ungaria, Romania si Bulgaria. Realizatoarea poposeste de aceasta data in doua puncte „fierbinti” de pe harta viticola a vecinilor maghiari: Eger si Tokaj, doua localitati care au devenit sinonime cu vinul de calitate.
Tokaj este o regiune viticola istorica, unde continua sa fie produs deja de 450 de ani vinul licoros de Tokaj (Tokaji aszú) celebru in intreaga lume, cunoscut ca "regele vinurilor, nectarul regilor". Tokaj este un vin produs pe dealurile regiunii vulcanice Tokaj-Hegyalja, aflata la aproximativ 200 km nord-est de Budapesta.
In aceasta regiune viticola, situata pe partea de nord-est a Ungariei, a fost gasita o frunza fosilizata de o specie de vita-de-vie straveche, considerata soiul original, comun tuturor soiurilor existente in ziua de azi. Deci se poate spune, ca vita-de-vie este intr-adevar indigena si naturala la Tokaj.
Aceasta se datoreaza microclimei exceptionale, solului creat de activitati vulcanice si post vulcanice, pozitia favorabila a dealurilor si cetii de toamna care se ridica de pe raurile Bodrog si Tisa, iar fermentatia vinului este ajutata de un mucegai special care acopera peretii pivnitelor.
Doar sase sortimente de struguri sunt folosite pentru producerea vinului de Tokaj: Furmint, Harslevelu (Lindenblattriger in Germania sau Feuille de Tilleul in Franta), Muscat Galben (Sargamuskotaly), Zeta (obtinut din incrucisarea soiului Furmint si Bouvier), Koverszolo si Kabar.
Cele mai cunoscute vinuri din aceasta regiune sunt cele de tip Szamorodni si Aszu. Tipul Szamorodni denumit initial fobor (primul vin), apoi prin 1820 popularizat de comerciantii polonezi sub numele de samorodny, este obtinut din soiurile Furmint, Muscat Galben si Harslevelu atacati in mare parte