• Metoda cumparaturilor pe datorie sau la "caiet" incepe sa nu mai fie rentabila pentru micile magazine de cartier • Cei mai multi dintre clientii nevoiasi cumpara alimente de cateva sute de lei • Unii prefera sa cheltuie pe alcool toti banii primiti pe munca prestata intr-o luna
Alimentele cele mai ieftine dar necesare au ajuns un lux pentru multi dintre ieseni. Pentru paine, cartofi sau o sticla de ulei, acestia ajung sa se roage de patronii magazinelor sa le dea pe datorie. Unii comercianti inca mai lucreaza cu "caietul", altii insa si-au pierdut increderea in cumparatorii nevoiasi. Clientii magazinelor care dau marfa pe datorie sunt din randul pensionarilor cu venituri foarte mici, someri si salariati cu lefuri aproape de limita traiului zilnic. In chioscurile de cartier, "caietelul" a functionat bine o vreme, dar in ultimul timp, tot mai multi agenti economici nu mai dau marfa decat cu banii jos.
"Am dat inainte, cand lucra multa lume si aveau bani cu ce sa plateasca. Dar acum nu mai dam pentru ca am dat si am pierdut. Mai sunt cativa clienti de incredere care lucreaza pe aici prin zona si mai iau pe datorie, dar nu intarzie mai mult de doua, trei zile cu plata", a spus Catinca Zub, proprietara unui magazin alimentar din cartierul Copou. Unii dintre comercianti spun ca nu au practicat niciodata metoda "caietului". "Nu le dau pentru ca daca se obisnuiesc asa dupa aia nu mai scap si ii invat cu narav. Au fost care voiau sa cumpere, dar nu le-am dat pentru ca mie nu-mi cere caietul cand ma duc sa iau marfa, ci banii", a spus o alta proprietara a unui magazin din cartierul Tatarasi.
Patronii si vanzatorii magazinelor care au avut pagube dau pe datorie doar clientilor care sunt de incredere. "Se da pe datorie, dar foarte rar acum, doar la persoane serioase. Am dat la vreo 3 persoane acum vreo 4 ani si mi-au facut o paguba de