Nu este deloc uşor să devii fermier. Persoanele cu experienţă în domeniul agricol avertizează că, pentru a reuşi, este nevoie de disciplină, motivaţie, multe informaţii, noroc şi bani. Sursa: SHUTTERSTOCK
Viaţa la ţară le face cu ochiul tot mai multor orăşeni care fie şi-au pierdut locurile de muncă din mediul urban, fie au obosit de zgomot şi aglomeraţie şi preferă un mediu de trai mai liniştit. Vestea bună este că tinerii îşi pot câştiga independenţa financiară la sat devenind fermieri. Ei pot începe o afacere pe cont propriu sau cu fonduri nerambursabile de la stat.
Investiţia minimă
Un tânăr care doreşte să demareze o afacere în agricultură ar trebui să dispună de o sumă minimă de 10.000 euro. "Banii i-ar putea recupera şi în câteva luni, depinde de tipul de fermă pe care o construieşte şi de modul în care ştie să-şi valorifice produsele", a declarat, pentru EVZ, Marcel Cucu, membru în consiliul director al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Potrivit acestuia, cu aceşti bani poate fi amenajată o fermă de 100 de porci sau una de legume. Investiţia ar putea fi recuperată în mai puţin de şase luni. În domeniul pomicol, investiţia ar putea ajunge la circa 7.000 euro pe hectar şi ar dura o perioadă mai lungă pentru amortizare.
Cei care doresc să cultive cartofi au nevoie de cel puţin 15.000 lei la hectar. În acest caz, recolta ar putea ajunge la 40 tone/ hectar, potrivit lui Ionuţ Vaideş, un inginer agronom care deţine o fermă de cartofi în judeţul Harghita.
Strategie de afaceri
Pentru a fi cât mai puţin expus riscurilor, un întreprinzător ar trebui să aibă mai multe culturi şi să încerce valorificarea produselor obţinute şi în domeniul zootehnic, a subliniat Cucu. "Un întreprinzător aflat la început de drum nu trebuie să rişte prea mult şi nu trebuie să se aş