Imigrantul turc Kadir Nurman, singurul recunoscut de Asociaţia Producătorilor Turci de Doner Kebab, în 2011, ca inventatorul celebrului preparat, a decedat la sfârşitul săptămânii trecute, la Berlin, la vârsta de 80 de ani.
Chiar dacă există mai mulţi inventatori despre care s-a spus că ar fi deţinut întâietatea în realizarea doner kebabului, Nurman este acreditat de Asociaţia Producătorilor Turci de Doner Kebab, relatează BBC.
Stabilit în Germania din 1960, turcul a început să vândă carne la grătar şi salată înfăşurate în lipie, în anul 1972. Observând ritmul alert de viaţă al berlinezilor, acesta s-a gândit că un preparat care poate fi mâncat pe fugă va fi apreciat de clienţi.
Nurman nu şi-a patentat invenţia, iar în ultimii ani de viaţă ajunsese să regrete acest lucru, după cum declara într-un interviu oferit unui ziar nemţesc în anul 2011. Pe de altă parte, inventatorul donner kekabului se declara mulţumit de faptul că milioane de oameni din întreaga lume apreciază reţeta şi că mulţi dintre conaţionalii săi îşi câştigă traiul de pe urma vânzării de kebab.
Conform unor estimări făcute anul trecut, românii mănâncă zilnic, în medie, 220.000 de shaorme, a caror valoare depăşeste jumatate de milion de euro. Anual, în România, se vinde kebab în valoare de 200 de milioane de euro.