Toamna scumpirilor • Inceputul lunii octombrie nu a adus altceva decat o noua serie de scumpiri halucinante, atat la alimentele de baza, cat si la cheltuielile ce tin de intretinerea locuintelor • Iesenii vor plati facturi mai mari la gaze si vor scoate mai multi bani din buzunar pentru alimentatia zilnica • Tarifele la gazele naturale au fost majorate cu 3,7 la suta, in timp ce pentru produsele de baza precum paine, oua sau fructe, se anunta scumpiri de 40, chiar 50 la suta • Pentru perioada urmatoare, patronatele si producatorii din industria alimentara sustin ca preturile alimentelor vor continua sa creasca ingrijorator • Painea se va scumpi cu pana la 40 la suta, carnea de vita cu 25-30 la suta, iar conservele cu 40 la suta
Inceputul lunii octombrie nu a adus altceva decat o noua serie de scumpiri halucinante, atat la alimentele de baza cat si la cheltuielile ce tin de intretinerea locuintelor. De vina pare sa fie seceta din acest an, dar si instabilitatea monedei nationale. Astfel, tarifele la gazele naturale au fost majorate de ieri cu 3,7 la suta, in timp ce pentru produsele de baza precum paine, oua sau fructe, se anunta scumpiri de 40 sau chiar 50 la suta pe alocuri. Producatorii din industria alimentara sustin ca sunt obligati sa creasca pretul cu 15-20 la suta in cel mult doua saptamani la paine, zahar, ulei si lactate. Majorarile sunt cauzate atat de costurile mai mari ale materiei prime, dar si de scumpirea gazelor naturale. Primele scumpiri au aparut la zahar si lactate, respectiv la fructe si legume. Pretul zaharului a crescut cu 10-15 la suta, un kilogram ajungand sa coste chiar si 38-40 de mii lei (3,8-4 RON). Cresterea pretului ar putea fi determinata, pe de o parte, de costurile mai mari la energie electrica si combustibil, care reprezinta 80 la suta din costurile care aduc produsul pe raft. Pe de alta parte, conform produ