O banală zi de concediu în Ayia Napa înseamnă relaxare pe o plajă blue flag, răsfăţ culinar, cumpărături la preţuri excentrice, karaoke după cină şi distracţie în cluburi până-n zori.
Plimbându-te prin Ayia Napa de azi, cu greu ţi-ai putea imagina că vechiul sat pescăresc numit „Pădurea Sfântă“ s-a transformat în ultimii zeci de ani într-o staţiune atât de agitată. Dimineaţa, plajele sale sunt luate cu asalt de turiştii sosiţi din toată lumea, dornici să se relaxeze pe una dintre multele porţiuni de ţărm marcate blue flag.
De altfel, întregul Cipru pare să domine în ultimii ani topul ţărilor cu cele mai multe distincţii de „steag albastru“, raportat la numărul de plaje. Şi pe bună dreptate. Peste tot eşti înconjurat de apele turcoaz ale Mediteranei, care se lasă privită de deasupra oglinzii de apă până la adâncimi de zeci de metri.
Lux şi chilipiruri la shopping
La prânz, plajele se golesc brusc şi este rândul teraselor să intre în scenă. Toate marile bucătării ale Europei şi-au dat aici mâna, oferindu-le oaspeţilor preparate cipriote, greceşti, italieneşti, franţuzeşti, spaniole, ba chiar şi asiatice. Ceea ce lipseşte însă din peisajul gastronomic sunt preparatele islamice, în general, şi cele turceşti, în special.
Sângerosul război civil din 1974, care a divizat insula în două state (dintre care cel din nord nerecunoscut decât de Turcia), şi-a pus amprenta până şi asupra mâncării din oraşele Ciprului de sud. În Ayia Napa sunt locuri pentru toate buzunarele, iar simplitatea unora dintre restaurante contrastează cu luxul afişat ostentativ de altele.
Tot luxul este cuvântul de ordine care guvernează zona de shopping. Bulevarde precum Nissi şi Makariou sau, pur şi simplu, Piaţa Mare sunt doar câteva dintre locurile unde magazinele de tot felul, mari şi mici, reprezintă o adevărată provocare pentr