Carciumarii care “boteaza” bautura ar putea avea probleme zilnic: a fost inventat un aparat de marimea unei serviete, cu ajutorul caruia ar putea fi verificat, pe loc, continutul de alcool din bauturi.
Dispozitivul cuprinde un spectrometru, care masoara continutul de alcool cu ajutorul radiatiei infrarosii, comparand valorile obtinute cu un nivel de referinta, al unei mostre cu continutul corect de alcool.
Procedeul dureaza doar 30-60 secunde.
Testat pe 260 de mostre, aparatul, construit de firma germana Unisensor Sensorsysteme din Karlsruhe, s-a dovedit la fel de precis ca si voluminoasa aparatura de laborator utilizata pana in prezent pentru determinarea continutului de alcool.
Dispozitivul costa cca. 3000 de euro - de 20 de ori mai putin decat spectrometrele fixe folosite in laborator.
Carciumarii care “boteaza” bautura ar putea avea probleme zilnic: a fost inventat un aparat de marimea unei serviete, cu ajutorul caruia ar putea fi verificat, pe loc, continutul de alcool din bauturi.
Dispozitivul cuprinde un spectrometru, care masoara continutul de alcool cu ajutorul radiatiei infrarosii, comparand valorile obtinute cu un nivel de referinta, al unei mostre cu continutul corect de alcool.
Procedeul dureaza doar 30-60 secunde.
Testat pe 260 de mostre, aparatul, construit de firma germana Unisensor Sensorsysteme din Karlsruhe, s-a dovedit la fel de precis ca si voluminoasa aparatura de laborator utilizata pana in prezent pentru determinarea continutului de alcool.
Dispozitivul costa cca. 3000 de euro - de 20 de ori mai putin decat spectrometrele fixe folosite in laborator.