Anemia este o afecţiune ce apare când numărul de celule roşii din sânge scade şi corpul primeşte mai puţină energie decât are nevoie pentru a îndeplini funcţiile normale. Celulele roşii conţin hemoglobină, o proteină bogată în fier, care duce oxigenul de la plămâni la toţi muşchii şi organele corpului. Dacă nu este tratată, anemia se poate agrava şi poate duce la complicaţii care pun în pericol viaţa. Când numărul de celule roşii scade, inima trebuie să lucreze mai mult, să trimită mai mult oxigen în corp. Dacă inima lucrează din greu, încearcă să îşi crească ritmul, ajungându-se astfel la tahicardie. Una dintre cele mai grave complicaţii ce pot apărea în cazul unor anemii severe se referă la mărirea ventricului stâng, care poate duce de obicei la stopul cardiac.
Dieta previne
sau tratează
Anemia nu este o boală a copilăriei, cum ar crede mulţi adulţi. Ea poate apărea la orice vârstă şi se datorează în mare parte alimentaţiei. Este adevărat că anemia apare în mod frecvent la copii, dar aceasta se întâmplă datorită creşterii şi consumului mare de energie. O dietă echilibrată, cu aport de fier şi magneziu, previne riscul apariţiei anemiei. Femeile sunt mai predispuse la anemie. Cele care au menstruaţii abundente, sunt vegetariene sau ţin cure de slăbire, au o dietă haotică sau vor să rămână însărcinate trebuie să ia suplimente de nutriţie. Dieta trebuie să includă alimente bogate în fier, care se găseşte îndeosebi în carnea slabă roşie, ficat, peşte, cereale, mazăre, fasole, fructe.
Vitamina C din fructe sau suplimentele cu vitamina C favorizează asi-milarea fierului şi apără împotriva infecţiilor. Unele alimente inhibă absorbţia fierului (cele bogate în acid tanic, prezent mai ales în ceaiul negru), la fel întâmplându-se şi cu medicamentele ce conţin tetraciclină.
100 de tipuri de anemie
Primele simptome sunt paloarea, pie