Bolnavii din unităţile sanitare româneşti primesc printre cele mai proaste mâncăruri din Europa. Pacienţii se plâng tot mai mult de proasta calitate a mâncării pe care o primesc în spitale. Cea mai gravă situaţie este a bolnavilor din provincie, care sunt obligaţi să cheltuiască sume importante pentru că nu pot consuma ceea ce le este servit în cadrul unităţilor sanitare. Şi pacienţii din Bucureşti au probleme cu mâncarea din spitale. Sursa: Horia Calaceanu
„De obicei primim o supă, ceva din paste făinoase şi carne fiartă. Hrana este destulă, dar nimeni nu o prea mănâncă. Cei care n-au de ales strâmbă din nas. Eu primesc mâncarea de acasă sau cumpăr covrigi şi portocale, fiindcă e mai sănătos“, povesteşte Ioana P., internată în clinica medicală a Spitalului Colţea din Bucureşti. Cei mai mulţi dintre pacienţi cumpără mâncarea de la chioşcurile din jur sau de la restaurantele amenajate pentru medici, însă nici acest obicei nu este unul foarte sănătos.
Rapoartele OMS subliniază importanţa unui meniu sănătos pe durata spitalizării. „Calitatea meniului este aproape la fel de importantă ca şi actul medical în sine. Spitalele trebuie să acorde o atenţie sporită bolnavilor cronic şi să monitorizeze obiceiurile lor alimentare.“
La ei - salate, la noi - fidea
Spitalele din străinătate îşi bazează meniurile pe carne, salate, legume şi fructe. Pastele făinoase sau orezul sunt evitate din cauza conţinutului ridicat de carbohidraţi, iar supele sunt oferite numai la cerere. În plus, pacienţilor le este stabilit un meniu de comun acord cu un medic nutriţionist, în ziua internării. El are obligaţia să recomande alimente din toate grupele alimentare şi să se asigure că hrana suplineşte toate nevoile pacientului.
În România, meniurile au rămas aceleaşi de zeci de ani. Ingredientele principale sunt pastele făinoase,