Un proverb românesc spune că „un măr pe zi ţine doctorul departe de casă”. Parafrazând zicala, un studiu arată că un măr pe zi ţine boala Alzheimer departe de casă.
Merele ar putea avea un efect pozitiv în prevenirea sau tratarea bolilor Alzheimer şi Parkinson, susţine un nou studiu, publicat de International Journal of Medicine.
Cercetările au fost realizate în cadrul proiectului european Isafuit, destinat să explice ştiinţific beneficiile fructelor pentru sănătate. Binefacerile merelor sunt cunoscute de altfel de mai multă vreme. În urmă cu câţiva ani, C.Y. Lee, cercetător al departamentului „Food Science & Technology" din cadrul universităţii din New York, a publicat un studiu referitor la rolul protector al merelor în prevenirea bolii Alzheimer.
Cercetările sale se concentrează pe quercetină, o flavonoidă care se găseşte în abundenţă în coaja de măr (dar şi în ceapă sau în afine) şi care dă culoarea roşie. „Merele au cele mai mari concentraţii de quercetină în comparaţie cu alte fructe şi legume, fapt care ar putea explica de ce sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolii Alzheimer", susţine Lee.
Quercetina protejează creierul
El a observat acţiunea merelor asupra neuronilor izolaţi de şobolan. Aceştia, supuşi la un tratament anterior cu quercetină şi cu vitamina C (existentă, de asemenea, în compoziţia merelor) au fost supuse ulterior stresului oxidativ prin expunerea la peroxid de hidrogen. Scopul acestui tratament a fost de a recrea leziunile observate în ADN-ul şi proteinele neuronilor pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer.
Rezultatul cercetărilor arată clar că celulele care fuseseră tratate cu quercetină au suferit pagube minime după expunerea la oxidare în comparaţie cu neuronii care nu fuseseră protejaţi anterior de flavonoid. Cercetătorul consideră că substanţa prin intermediul puterii sale antioxidante