Căpşunile sunt surse de antioxidanţi, de aceea menţin organismul tânăr mai mult timp şi îl feresc de boli degenerative. În plus, sunt sărace în zahăr şi în calorii, ajutând la menţinerea glicemiei în limite normale.
1 Reglează nivelul glicemiei
Căpşunile sunt formate din 90% apă şi din 5% zahăr. Această cantitate mică de zahăr se eliberează lent în sânge şi nu duce la o creştere semnificativă a glicemiei, căpşunile încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut. Din acest motiv, fructele sunt recomandate şi persoanelor care suferă de diabet zaharat. Mai mult, potrivit studiilor, o singură ceaşcă de căpşuni proaspete reglează nivelul glucozei din sânge, astfel că zahărul consumat la o masă la care se mănâncă şi căpşuni va duce la o creştere mai mică a glicemiei decât în absenţa acestor fructe.
2 Au efect antiinflamator
100 de grame de căpşuni proaspete aduc organismului doar 32 de calorii şi circa 98% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Prin comparaţie, 100 de grame de portocale aduc 75% din necesarul zilnic de vitamina C. Această vitamină, dar şi polifenolii din compoziţia căpşunilor au un puternic efect antiinflamator şi antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roşie. Datorită polifenolilor, consumul a cel puţin trei porţii de căpşuni săptămânal reduce inflamaţia cronică, fiind indicat persoanelor care suferă de boli precum artrita, astmul, dar şi ateroscleroza, boală a vaselor de sânge care se asociază cu inflamaţie. Studiile realizate la Universitatea „Harvard" confirmă faptul că aceste fructe ţin la distanţă bolile cardiovasculare.
3 Ne menţin tineri mai mult timp
Tot polifenolii ajută organismul să contracareze efectul toxinelor şi radicalilor liberi produşi în urma proceselor metabolice. În acest fel, căpşunile ne menţin ti