Se apropie Paştele, iar ouăle vopsite nu vor trebui să lipsească de pe masa nimănui. Dar cum să le alegi pe cele mai proaspete şi cum să le depozitezi corect? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune tot ce trebuie să ştim ca să ne bucurăm de alimente cât mai sănătoase.
Cumpără produse cât mai proaspete
Oul are un termen de valabilitate destul de mare însă, ar trebuie să alegi produse cât mai proaspete. Gândeşte-te că vei fierbe şi vei vopsi destul de multe bucăţi, însă nu le vei putea consuma într-o singură zi pe toate.
Astfel, ouăle se vor învechi şi mai tare. Dacă vei alege ouă proaspete până în 10 zile, le vei mânca proaspete până în 13-14 zile.
Atenţie la ştampilă!
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cumperi ouă, este să fii atent dacă are sau nu ştampilă. În cazul în care nu este inscripţionat sau ştampila nu este vizibila, este recomandat să nu cumperi.
Verifică atent coaja ouălor
Oul poate fi inscripţionat şi se poate încadra, conform ştampilei, în termenul său de valabilitate. Însă, dacă vei cumpăra ouă cu coaja crăpată sau spartă, atunci fii sigur ca acestea nu sunt bune pentru consum.
Verifică coaja fiecărui ou din cofraj. Atenţie şi la cofraj! Dacă acesta este umed şi lipicios, atunci cu siguranţă conţine ouă sparte sau crăpate.
Atenţie la ouăle cumpărate de la ţărani!
Ouăle care provind din gospădării şi care sunt comercializate de ţărani la marginea drumului nu au ştampilă. Practic, nu ştii ce cumperi. Îţi asumi un risc în cazul în care nu cunoşti vânzătorul, nu au încredere în el, nu ştii cu ce a hrănit păsările şi cum le creşte.
Este indicat ca în acest caz să cumperi, pentru început, o cantitate mică şi să verifici ouăle când ajungi acasă. Apoi, dacă te-ai convins că sunt proaspete, poţi cumpăra fără grijă şi în contin