Un braşovean din Hărman a renunţat la vânzările în IT şi a trecut la statutul de şef. Şi nu orice fel de patron –
se ocupă de creşterea prepeliţelor, o afacere care-i aduce bani frumoşi. În plus, oferă şi consultanţă celor interesaţi
De prepeliţe se ocupă de mai bine de 4 ani, când s-a decis să consume mult mai multe alimente bio. Braşoveanul Mi-Odin Mureşan are la Hărman o microfermă cu absolut tot ce este nevoie pentru a putea creşte prepeliţe în condiţii extraordinare. Omul spune că nu lucrează industrial şi nici nu vrea să obţină în mod artificial producţii-record. Deci, în alimentaţia păsărilor nu sunt folosiţi hormoni de creştere forţată şi nu se face rabat nici de la calitatea furajelor utilizate. De asemenea, nu sunt folosite furaje care să conţină materii prime interzise sau la limita legii, precum făina de peşte, făina de oase şi de resturi animale, doar pentru a micşora costurile de producţie sacrificând calitatea.
Peste trei mii
de prepeliţe
La ora actuală la microferma din Hărman sunt găzduite peste 3 mii de prepeliţe. „Sus avem prepeliţe de ornament, prepeliţe californiene, tot prepeliţe de ornament, bob white, specialitatea mexican, dincoace sunt cele de business, cum le numim noi, pentru ouă şi carne, respectiv prepeliţe japoneze, prepeliţe tibetane, celelalte cu penaj alb sunt prepeliţe polare”, explică Mi-Odin Mureşan
La microfermă s-a investit mult în biosecuritate, la intrare existând un filtru special, iar pentru mâini se utilizează un gel dezinfectant medical. Este mult de muncă într-o asemenea afacere, dar merită, spune braşoveanul.
„În fiecare zi începem cu o igienizare a fermei. Apoi hrănim păsările, le facem furajare proprie, furajare naturală. Lucrăm cu nutriţionist specializat în nutriţia animalelor şi facem mâncare premium. După ce le hrănim, avem grijă de parteneri. Primi