Rata inflatiei s-a plasat in octombrie la 4,96%, confirmand ipotezele lansate de Guvernatorul Isarescu potrivit carora pana la mijlocul anului viitor vom asista la cresteri de preturi urmand ca apoi acestea sa revina in intervalul tintit de Banca Centrala. Drept este ca inflatia e resimtita de fiecare roman diferit, in functie de ponderea diferitelor cheltuieli in bugetul familiei. In octombrie, cele mai mari scumpiri au fost la fasole, cartofi, citrice si ulei, astfel incat cei care consuma preponderent aceste tipuri de alimente au resimtit mai puternic cresterile de preturi. Una peste alta, tinta de inflatie anuntata de Banca de emisiune va fi consistent depasita si in 2012. Motivele cresterilor de preturi sunt atat interne cat si externe.
Inainte de a vedea de ce au crescut preturile, sa notam cateva lucruri importante atunci cand discutam de inflatie: INS masoara indicele preturilor de consum in baza unor valori medii si a ponderilor pe care le ocupa diferitele bunuri/alimente/servicii in cosul de consum. Aceste ponderi- pe margine carora se poate discuta mult si bine- difera de la o gospodarie la alta dar si de la o tara la alta.
In Romania, ponderea alimentelor, fara bauturi, in cosul de consum este de 33,1%, fata de 17 % la bulgari
Ponderea cheltuielilor pe tigari si bauturi - potrivit INSSE- este egala cu suna ponderilor cheltuielilor pe medicamente, restaurante si "diverse produse si servicii", ceea ce iar e discutabil.
In orase, inflatia are un ritm diferit fata de mediul rural, unde ponderile in consum difera foarte mult. Astfel, in medie trimestriala, nivelul cheltuielilor totale de consum (medii lunare pe o gospodarie) este mai mare in urban fata de rural cu 379 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 15 lei. Aceasta rezulta din faptul ca, in rural, 47,0% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta