GEOGRAFII CULINARE "Filosofia mea de viata? A trai in mijlocul naturii. A nu te opri din cautare. A intelege libertatea pe care o dobandesti descoperind lumi necunoscute. A iubi oamenii. A crede in Dumnezeu"
Uca Marinescu TUDOR CIRES
Exista oameni pentru care viata se roteste in jurul notiunilor de rutina: casa, familie, serviciu. Pentru ei, cartile lui Jules Verne si Nansen sunt exclusiv lecturi de adolescenta. In Bucuresti, contemporana cu noi, se afla insa o persoana care traieste lumea marilor descoperiri, desi nu mai e de mult la varsta mirarii. Uca Marinescu a renuntat la televizor pentru a privi viata in direct. E cea mai titrata exploratoare din Romania, CV-ul sau recomandand-o drept prima femeie care a atins ambii poli ai Pamantului pe schiuri (2001) si prima femeie care a traversat solitar Africa de la Sud la Nord (1999). A fost in Tibet, in Caucaz, in Papua-Noua Guinee, pe continentul american. Dar in Antarctica, acolo unde conditiile atmosferice i-au impus un regim alimentar extrem, a trait cea mai completa experienta de supravietuire. Ziua incepea inca de seara, o data cu pregatirea pentru culcare. Se desfaceau saniile, se intindeau corturile (in cort, temperatura sporea cu 7 grade, ajungand la minus 36 grade), se schimba tinuta de schi cu cea de cort, se topea gheata pentru ceai (se taiau mai multe blocuri pentru a obtine cativa litri de apa), dupa care se aprindea primusul. "Mancarea pe care o faceam era foarte simpla - ne spune Uca Marinescu - de regula, foloseam ca baza orez sau paste fainoase - , un soi care fierbe foarte repede. Adaugam condimente aduse de acasa ori branza de burduf. Desi cand am plecat am exclus din bagaj numeroase obiecte necesare, dar prea grele, nu am putut renunta la cele 4 kg de branza ardeleneasca framantata! Am mai luat trei pungi cu ghiveci, care-mi amintea de toamnele noastre parfumate, si o blana de