O dată cu venirea toamnei, cu formarea colectivităţilor şcolare mari, a perioadelor mai lungi petrecute în spaţii închise şi aglomerate, a răcirii progresive a vremii, începe caruselul virozelor şi al gripelor. Iar în acest sezon avem o grijă în plus: gripa porcină.
În fiecare an ne îngrijorăm privitor la sâcâitoarele viroze respiratorii banale. Pentru că, deşi nu sunt periculoase în sine, afectează capacitatea de muncă a adulţilor şi produc absenteism în rândul copiilor. Dar sezonul rece face ca aceste viroze să se dovedească a fi ceva mai mult decât atât, adică poate fi o periculoasă gripă, cu bătaie lungă în cazul copiilor sau vârstnicilor din familia noastră. Iar în sezonul rece, pe lângă toate aceste griji, s-a mai adăugat una: gripa porcină.
Aşadar, un anotimp cu răceală, gripă sezonieră sau controversata gripă nouă? Cât de periculoase sunt şi cum le putem deosebi? Şi mai ales ce măsuri preventive se impun?
BANALA RĂCEALĂ
Răceala comună este produsă de peste 100 de virusuri, cel mai des adenovirusuri, rinovirusuri, mixovirusuri şi paramixovirusuri. Asta explică de ce nu există un vaccin eficient şi de ce putem avea mai multe îmbolnăviri de acest fel în fiecare an (3-4 în cazul adulţilor, 6 în cazul copiilor). Afecţiunea debutează, în general, insidios, manifestându-se prin: durere în gât, nas înfundat sau secreţii nazale abundente, strănut, tuse seacă.
În lipsa complicaţiilor, temperatura depăşeşte rar 38 de grade Celsius în cazul adulţilor, mici ascensiuni febrile putându-se întâlni însă la copii. Dacă apare cefalee, aceasta e moderată. Starea generală a bolnavului este bună şi simptomele dispar complet în general în câteva zile. Complicaţiile nu apar în mod obişnuit şi sunt reprezentate mai ales de sinuzite, otite, faringo-amigdalite.
GRIPA SEZONIERĂ
Gripa sezonieră este produsă de virusurile gripale (mai frecvent A, m