Bucătăria franțuzească e de departe cea mai rafinată din lume. Indienii au, în schimb, cultura propriului stomac sănătos. Cât despre sirieni, la Damasc arta culinară concurează vecinii libanezi
Gastronomia din Hexagon e asemenea unei amante sofisticate. De fiecare dată te surprinde când „guşti” din ea... Şi, odată sedus, te întorci la ea de fiecare dată când îi adulmeci parfumul. Te răsfaţă cu nurii ei, dar niciodată n-o poţi avea numai pentru tine. În Capitală sunt câteva locuri unde francezii se pot simţi ca acasă. Morgan La Dud, o cârciumioară cochetă, cu circuit semi-închis, pentru cunoscătorii rafinaţi, e unul dintre aceste locuri.
Nu există, cât e India de mare, mâncare indiană nepicantă! În ţara mirodeniilor, arta culinară se bazează în special pe condimente. Specificul e dat, în principal, de clima subcontinentului dintre Marea Arabiei şi Golful Bengal. La restaurantul Taj, cel mai vechi „indian” din Bucureşti, găseşti preparate din nordul Indiei. Senzaţii tari pentru stomacuri puternice! DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Bombele atomice de la Taj!
În Orientul Mijlociu, cam toată bucătăria e după modelul libanez. Mâncare sănătoasă, cu multă verdeaţă, fără grăsimi şi prea multe prăjeli. Sirienii, însă, au mai „iuţit-o” un pic. Dacă n-ai drum curând pe la Damasc, poţi, în schimb, să treci pe la Şiş Kebap. Mănânci la fel de bine! DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Pe drumul spre Damasc
Morgan La Dud – rafinament în stare pură
Un pahar de roze Eclipse, de Cramele Bazilescu, la 15 lei, a fost startul unui prânz delicat. Ca prim aperitiv ne-am îmbogăţit intelectual cu o salată de creier de purcel „blanşat” – opărit cu dafin ienibahar, răcit şi amestecat cu ceapă verde şi roşie, pătrunjel, busuioc, stropit cu lime, protejat de o pălărie de salată verde şi servit cu pâine prăjită. 25 de lei, dar pot mânca două persoane. Niscaiva Aumonières, adică trei săculeţe